July 15, 2019

February 11, 2019

February 6, 2019

February 1, 2019

November 22, 2018

Please reload

Recent Posts

YOGA, HØSTEN 2019

July 15, 2019

1/2
Please reload

Featured Posts

YOGA & NYTTEVEKSTER

June 5, 2018

WORKSHOPPET 1 JUNI 

 

 

Fredag den 1 juni holdt Anette et Yoga & Nyttevekstkurs med middag til inspirasjon her på Gupu.  Været var perfekt og gruppen helt super!

Målet med kurset var å gi deltakerne ro, skape mer bevissthet rundt nyttevekster og deres bruksområder, samt å dele ideer omrkring hva man kan bruke noen av våre mest forhatte ugress til.

 

Kanskje  vil også dere lesere se litt annerledes på brenneslen, løvetannen og mjødurten nå?

 

Nedenfor finner dere en oversikt over menyen og hvordan rettene tilbredes.

 

 

Leskende drikker

 

Iste av brennesle, sitronmelisse og mynte.

 

Ganske enkelt. Samle unge brennesleblader, mynte eller sitronmelisse. Ca 3 håndfuller nesleblader til en håndfull urter. Kok opp, slå ned varmen, la trekke i noen minutter og sett til side. Avkjøl så videre i kjøleskap. Hvis du ønsker en sterkere te kan bladene og urtene bli værende i kjøleskapet over natten. Hvis ikke, sil av og avkjøl. Serveres med is og nytes på en varm dag.

 

Mjødurte 

 

Bruk blad, stilk eller blomst. Samme prosedyre som ovenfor. Bruk honning eller sukker hvis du ønsker en søtere variant.

 

Mjødurtspritzer kan også være en fin velkomstdrikk til hagefesten. Lag da en litt søtere og sterkere te. Bruk gjerne litt sitron for et syrlig løft.

Avkjøl og servere med isbiter og farris i champagneglass.  Lekkert, men også en samtalestarter:)

 

PS. Bruk en klunk fin og ren vodka hvis du vil ha ekstra liv i gjestene. Her har fotografen fått seg et par av dem ser det ut som:)

 

 

 

 

 

Middag

 

Brenneslesuppe med ramsløk og egg

Immunstyrkende supersuppe proppfull av jern og andre mineraler

 

Siden jeg er en intuitiv kokk, har jeg ikke en eksakt oppskrift, men håper dere vil klare å gjenskape suppen med disse pointerne.

 

For 4-6 personer -

 

2 store never ramsløk ( Eller helt vanlig kepaløk)

3-4 hvitløksfedd

Ca 10-15 liter brennesleblader

Økologisk grønnsaksbuljong ( eller hvilken som helst kraft )

Vann

Litt fløte

Salt og pepper

 

Surre løk og hvitløk i smør. 

Tilfør brenneslen. Rør og ta på lokk. ( Relativt svak varme.)

Brenneslen vil etterhvert falle sammen.

Hell oppi litt vann og buljong først og bruk deretter stavmikseren til å glatte ut suppen. Deretter tilføres litt og litt vann helt til du finner nesten riktig konsistens. Husk at du skal legge til litt fløte på slutten.

 

Kok på svak varme i noen minutter.

 

Servere med kokte egg.

 

Deilig!

 

PS- bruk samme oppskrift for karvesuppe eller skvallerkålsuppe

 

Løvetannsalat med bakte rødbeter og honningvinaigrette

Mineralrik, immunstyrkende og avgiftende 

 

Løvetannblader er både sunt, godt og helt gratis. Fra nå av blir det kanskje ikke så mye ruccolashopping framover?

 

Du trenger

 

Unge løvetannblader (De små er mildere på smak og mykere i konsistensen)

Rødbeter ( Små terninger, bakes i ovnen ca 45 min)

Ristede gresskarkjerner ( Superfrø- bla mengder av proteiner, sink og magnesium)

Blåmuggost eller fetaost

 

Honningvinaigrette

 

Extra Virgin Oliven olje

Eplesidereddik

Honning ( Smelt i en liten kjele hvis nødvendig )

Salt, pepper

 

Lag gjerne en stor porsjon i et norgesglass. På denne måten kan du enkelt riste dressingen før servering og spare resten til senere.

 

 

Granskuddpesto

En skikkelig deilig C vitamin boost

 

 

 

Plukk granskuddene mens de fortsatt har en lys og fin farge. Skuddene blir etterhvert bitre på smak lengre ute i sesongen.

 

Du trenger

 

Noen never granskudd

Cashew nøtter ( eller pinjekjærner )

Hvitløk etter smak

Parmesan

Olivenolje

 

Kjøres i foodprocessor. Tilfør litt olje av gangen. Et tips er også å tilføre litt hvitløk av gangen slik at du tilslutt finner en smak du liker.

 

Fin pesto til pasta eller ost og kjeks.

 

 

Dessert

 

Granskuddis

Smaken av deilig, frisk skog, men samtidig dekadent!

 

1 kopp fløte

1 kopp melk ( Skummet,lett eller hel)

6 eggeplummer

1/2 kopp sukker ( mindre hvis ønskelig)

1 kopp granskudd

Bittelitt salt

 

Varme opp og røre ut sukkeret i fløte, melk, og eggeplummer. Pass på at det ikke brenner seg.

 

Sett til side og overfør til blender når blandingen har en passe temperatur. ( Lunken)

 

Kjør granskuddene og blandingen til en smoothie i blenderen

 

Sile av granskuddene gjennom et klede.

På denne måten med blender og klede får isen en flott farge og vi unngår altfor mye sukker. 

 

Overføre og kjør i iskremmaskin, ca 45 min

 

Fryse isen i en morsom form. Jeg bruker vintage brødformer

 

 

Mjødurtis

Voksenis med mandelsmak

 

Visste du at mjødurt var forgjengeren til aspirin pga innholdet av salisylsyre?

Kanskje dette blir snue og feberisen i din familie framover? Neida, man skal nok spise mer en litt mjødurtis for å få den medisinske effekten, men moro er det å vite at våre forfedre brukte denne planten ved migrene eller som et febernedsettende middel.

 

 

 

1 kopp fløte

1 kopp melk ( Skummet,lette eller hel)

1/2 kopp sukker ( mindre hvis ønskelig)

1 kopp sammenpressede mjødurtblad. ( Blomsten kan også brukes)

Bittelitt salt

 

Samme tilbredning som granskuddisen.

 

Kos deg!

 

På kroppen

 

Helende olje for såre babyrumper, solbrenthet, stikk og kløe

 

Du trenger

 

Groblad

Ryllik

Calendula blomster (ringblomst)

Druekjerneolje

 

Tørke urtene på svak varme i ovnen.

Legg urtene i et glass og hell over olje. (ca 50/50 olje til urter)

La stå. Denne holder seg lenge.

 

Jeg bruker den ren eller siler av og bruker oljen i andre hudprodukter som feks- 

Body Butter med shea smør, kakaosmør, helende olje og kokkosolje. Deilig på huden.

 

 

Linker til nyttig planteinfo

 

 

SMÅNESLE (Urtica urens L.) kan anvendes på tilsvarende måte som stornesle. Informasjonen om bruk av brennesle som er gitt på denne siden kan derfor også gjelde for smånesle.


 

LØVETANN - Taraxacum officinale

Taraxacum officinale, kan dette navnet omfatte mange av disse småartene som normalt ikke skilles fra hverandre i urtemedisinen.

 

 

 

GRAN - Picea abies

Abies spp.) som er festet til greinen med en sirkelrund skive. På greinene som vender mot sola har nålene et kvadratisk tverrsnitt, på greiner på skyggesida er de mer avflatet. Normalt sitter nålene på treet i 7-10 år.

 

MJØDURT - Filipendula ulmaria

Mjødurt er en flerårig urt som kan bli opptil 1,5 m høy. Grunnbladene har 3-5 par store sidesmåblad og et stort og trefliket endesmåblad. Plantene har i tillegg mange store stengelblad. Alle bladene er grovtakkede og lysere på undersiden enn på oversiden.

 

KARVE - Carum carvi

Carvi fructus: Karvefrukter (frø). Carvi aetheroleum: Karveolje. Blad og røtter av karve samles om våren (april-mai), fruktene utpå sommeren. Bladrosett og øverste del av roten kalles "karvekål", og de har en frisk og god smak.


 

ENGKARSE - Cardamine pratensis

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > ENGKARSE

 

 

BRINGEBÆR - Rubus idaeus

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > BRINGEBÆR

 

BLÅBÆR - Vaccinium myrtillus

Blåbær er en flerårig, bladfellende busk med underjordiske utløpere, og kan bli opptil 30 år gammel. Planten har tallrike grønne, trekantete og opprette stengler som blir opptil 60 cm høye, og flate, ovale blad som er tannete i kanten. Bladene faller av om høsten og på fjellet får de ofte vakker rød høstfarge.

 

GEITRAMS - Chamerion angustifolium

I 2005-utgaven av Lids flora angis Chamerion angustifolium som det korrekte vitenskapelige navnet for geitrams. I de fleste urtebøker er imidlertid arten oppført som Epilobium angustifolium. Derfor kan det være lurt å søke på dette vitenskapelige navnet i bøker og på internett når man vi ha informasjon om geitrams.

 

GROBLAD - verdens beste ugress

Startside >Urtemedisin >Artikler > GROBLAD - VERDENS BESTE UGRAS

 

RYLLIK - Achillea millefolium

Achillea millefolium vokser i Europa, og er et hexaploid takson. I Nord-Amerika vokser en tetraploid art som har fått navnetAchillea lanulosa Nutt. Denne arten lar seg skille fra den europeiske arten bare ved kromosomundersøkelser og ved at de to artene er noe forskjellig med tanke på kjemiske innholdsstoffer.


 

Strutseving (Matteuccia struthiopteris)

Startside > Bilder > Fjellplanter > Strutseving

 

LØKURT - Alliaria petiolata

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > LØKURT

 

SKVALLERKÅL - Aegopodium podagraria

Aegopodium er avledet av det greskeaigos (geit) og podos (fot), og viser til formen på bladene. Artsepitetetpodagraria stammer fra det latinske podagra (urinsyregikt), og henviser til plantens medisinske bruk. Skvallerkål ble introdusert til land i Nord-Europa i middelalderen, da den ble dyrket i klosterhager for medisinsk bruk og som mat som kunne lindre gikt.

Please reload